Cum să depistezi cele mai frecvente probleme electrice din casă
Cuprins
Când vine vorba de siguranța electrică, merită să fiți vigilenți tot timpul.
După cum știm cu toții, electricitatea este periculoasă. Prin urmare, pentru a asigura siguranța, este esențial să rămâneți în alertă și să fiți atenți la tot felul de urgențe electrice diferite.
Acest lucru nu numai că vă ajută să vă păstrați casa, proprietatea sau afacerea în siguranță în preajma electricității, dar vă poate ajuta și să economisiți bani – o reparație electrică minoră acum vă poate salva de la un incident major mai târziu.
O singură întrebare: la ce anume ar trebui să fiți atenți? Și când ar trebui să luați legătura cu un serviciu de reparații electrice?
Care este cea mai frecventă cauză a problemelor electrice?
Există multe lucruri care pot cauza probleme electrice acasă sau la locul de muncă – însă, ca regulă generală, există câteva care tind să apară mai des decât altele.
Un exemplu: circuitele supraîncărcate.
Circuitele electrice pot transporta doar o cantitate limitată de electricitate – conectați prea multe aparate și puteți împinge circuitele, cablurile și firele dincolo de ceea ce pot suporta în siguranță.
Iar acest lucru, la rândul său, vine cu tot felul de alte probleme, cum ar fi un risc crescut de incendii electrice sau de electrocutare.
La fel ca și în cazul instalațiilor electrice defecte, există o serie de lucruri la care puteți fi atenți ca semne că ceva nu este în regulă…
Cum pot verifica dacă există probleme electrice în casa mea?
Care sunt cele trei semne de avertizare ale unui circuit suprasolicitat?
Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja de problemele electrice (fie că sunt acasă sau la locul de muncă) este pur și simplu să fiți cu ochii în patru.
Iar asta înseamnă să fiți cu ochii în patru pe eventualele probleme electrice.
Desigur, pentru a alege problemele electrice, trebuie să știți la ce să fiți atenți. Așadar, la ce ar trebui să fiți atenți când vine vorba de probleme electrice în casa sau în afacerea dumneavoastră?
Fiți atenți la luminile care pâlpâie sau se întunecă
Luminile tale pâlpâie sau se întunecă în mod constant? Dacă da, acesta este un semn că ceva nu este în regulă cu ele.
Acum, există două motive pentru care acest lucru ar putea fi cazul:
- Becul în sine se uzează și trebuie înlocuit.
- Există o problemă cu instalația electrică
În timp ce prima variantă nu este ideală, este ușor de rezolvat… Al doilea însă este îngrijorător și poate necesita ca un profesionist să se uite la el, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme de cablare.
Și dacă tot suntem la capitolul becuri…
Becuri care se ard frecvent
Becurile de astăzi au o durată de viață strălucitoare – un bec LED tipic poate dura mii și mii de ore înainte de a se uza (și asta pe lângă eficiența energetică sporită).
Atunci când unul dintre aceste becuri cu durată de viață lungă se arde, ar putea însemna doar că ați cumpărat un bec ratat. Totuși, dacă mai multe dintre ele încep să se ardă în același timp, acesta este un semn că nu becurile sunt problema.
Majoritatea proprietăților au sisteme de protecție a aparatelor și a luminilor împotriva supratensiunilor. Dacă aceste protecții nu funcționează, acest lucru poate duce la faptul că becurile dvs. se ard mult mai devreme decât ar trebui.
Acest lucru nu numai că poate arde aparatele și luminile, dar înseamnă și că familia și personalul dumneavoastră sunt în pericol!
Prizele și întrerupătoarele calde
Prizele electrice, prizele și întrerupătoarele ar trebui să fie reci la atingere – acesta este un semn că funcționează corect.
Deci, dacă ale dumneavoastră sunt calde, considerați că este un semn că ceva nu este în regulă!
De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă din cauza unei probleme de cablare chiar sub suprafață.
Electricitatea este fierbinte, dar de cele mai multe ori nu vă dați seama de acest lucru pentru că instalația electrică este izolată și învelită corespunzător.
Așadar, dacă simțiți căldură, luați-o ca pe un semn că ceva nu este în regulă și că s-ar putea să vă asumați un risc atunci când continuați să folosiți acea priză.
Întrerupătoare care se declanșează frecvent
Toate clădirile din Australia sunt dotate cu un tablou de distribuție care controlează fluxul de electricitate către fiecare dintre circuitele din interiorul lor. Aceasta este concepută pentru a menține proprietatea în siguranță prin întreruperea fluxului de energie electrică de fiecare dată când acesta atinge niveluri potențial periculoase.
Dacă întrerupătoarele se declanșează frecvent, înseamnă că energia electrică este în mod constant în creștere și atinge niveluri nesigure.
Din fericire, panoul de întrerupătoare a sărit în acțiune și v-a protejat. Totuși, acest lucru ar trebui să vă îngrijoreze – ce face ca alimentarea cu energie electrică să se supraîncărce atât de frecvent?
Orice ar fi, vă recomandăm să luați legătura cu un electrician comercial din Beaumaris pentru a afla despre ce este vorba și, mai important, ce se poate face în acest sens.
Alte probleme comune în instalația electrică
Până acum, ne-am concentrat asupra riscurilor pe care le implică o supraîncărcare a instalației electrice – însă aceasta nu este singura problemă care poate apărea în sistemul electric al casei dumneavoastră.
O altă problemă comună – și una care adesea primește mult mai puțin timp de antenă – este riscul care vine cu instalația electrică defectă.
Instalația electrică poate fi defectă din mai multe motive:
- Se uzează cu vârsta
- A fost instalată prost
- Utilizarea excesivă a uzat-o
De ce este aceasta o problemă? Simplu: electricitatea ia calea cea mai rapidă spre sol, căutând calea cu cea mai mică rezistență.
Din fericire, cablurile electrice sunt izolate, conținând electricitatea și direcționând-o către aparate, lumini și altele.
O instalație electrică defectuoasă duce la „revărsarea” electricității, liberă să caute cea mai rapidă cale spre pământ – ceea ce numim scurtcircuit.
În multe cazuri, „calea cea mai scurtă” înseamnă că, în consecință, multe suprafețe și obiecte din proprietatea dvs. pot deveni periculoase la atingere.
Din fericire, acesta este scenariul cel mai rău – acestea fiind spuse, veți dori să vă ocupați de aceste probleme înainte ca ele să ajungă în acest punct pentru început.
Cum găsesc un scurtcircuit electric în instalația electrică a casei mele?
Cablurile sunt cele care transportă electricitatea în casă – deoarece sunt ascunse în interiorul pereților, podelelor și tavanelor, este dificil de detectat problemele legate de cabluri.
Din fericire, există câteva indicii clare:
- Miros de fum și de arsură – pe măsură ce electricitatea intră în scurtcircuit și se deplasează prin anumite părți ale casei, se încălzește, ceea ce poate duce la mirosuri de arsură.
- Scântei care ies din prizele tale – scânteile înseamnă că curenții electrici nu sunt reținuți corespunzător
- Zgomote de pocnituri – cablurile electrice sunt izolate, ceea ce nu numai că vă protejează de șocuri electrice, ci și reduce la minimum zgomotul.
Dacă suspectați un scurtcircuit, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să evacuați încăperea afectată înainte de a merge la tabloul de distribuție și de a opri curentul.
După ce ați făcut acest lucru, luați legătura cu un electrician comercial din Constanța care poate diagnostica și remedia problema pentru dumneavoastră!
Foarte util articolul tău! Îmi place că oferi soluții pentru depistarea problemelor electrice în casă.
Mulțumesc pentru informații! Este important să știm cum să depistăm și să rezolvăm problemele electrice pentru a ne asigura că suntem în siguranță în propria casă.
Un alt aspect important este să folosești mereu echipamente și cabluri electrice de calitate și să le verifici periodic pentru a preveni astfel apariția unor probleme mai serioase.
Un sfat important este să fii atent la mirosurile neobișnuite sau la apariția unor scântei sau zgomote ciudate în jurul sistemului electric al casei tale. Acestea pot fi indicii clare ale unor probleme electrice pe care ar trebui să le investighezi cât mai curând posibil.
Un alt semn al unei posibile probleme electrice este fluctuația sau scăderea bruscă a puterii luminii în anumite încăperi.
Un alt semn de posibile probleme electrice poate fi scurtcircuitul frecvent în siguranțele casei tale.
Ai uitat să menționezi că un alt semn de probleme electrice poate fi și încălzirea excesivă a prizei sau a comutatorului. Este important să fim atenți la astfel de semne și să luăm măsuri pentru a evita orice pericol.
Încă un semn de probleme electrice poate fi luminile care se sting sau tremură în mod constant în timpul funcționării. Acesta poate fi un indiciu că există o problemă în circuitul electric al casei.
O altă problemă electrică la care trebuie să fii atent este lipsa de curent în unele prize sau circuite din casă.
O alta problema electrica la care trebuie sa fii atent este izolarea deteriorata a cablurilor electrice, care poate duce la scurtcircuite si chiar electrocutare. Este important sa verifici periodic cablurile si sa inlocuiesti cele uzate sau deteriorate.
Un alt semn de probleme electrice poate fi și un miros persistent de ars în locuință. Este esențial să investigăm imediat sursa mirosului și să chemăm un electrician calificat pentru a verifica și remedia situația în timp util.